Средата работна заплата в страната продължава да расте сериозно, достигайки 1

...
Средата работна заплата в страната продължава да расте сериозно, достигайки 1
Коментари Харесай

Средната работна заплата нарасна рекордно през март

Средата работна заплата в страната продължава да пораства съществено, достигайки 1 882 лева през първото тримесечие на 2023 година Спрямо последните три месеца на 2022 година нарастването е единствено 0.2%, само че на годишна база то е 17.3%, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ).

Само през март по отношение на февруари нарастването е рекордно за страната – 120 лева и доближава 1953 лева междинна брутна месечна работна заплата.

Заплатите в частния бранш изпреварват растежа в обществения – със 17.5% на годишна база, а публичния бранш с 16.5%. За първите три месеца на тази година възнагражденията в частните компании са приблизително 1889 лева, до момента в който при държавните чиновници остават по-ниски 1861 лева
Най-високи заплати
Най-високи заплати обичайно взимат в ИТ бранша („ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “), в който се регистрира и най-голямо нарастване на възнагражденията на годишна база – с 26.9%. В превоз, депозиране и пощи също се следи сериозен растеж от 25.2%, и в селско, горско и рибно стопанство - с 24.2%.

Икономическите действия с най-високо средномесечно трудово заплащане на наетите лица по трудово и служебно правно отношение през първото тримесечие на 2023 година са:
„ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - 4 578 лева;„ Финансови и застрахователни действия “ - 2 972 лева;„ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “ - 2 847 лв..
Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите действия:
„ Хотелиерство и ресторантьорство “ - 1 098 лева;„ Други действия “ - 1 228 лева;„ Селско, горско и рибно стопанство “ - 1 365 лв..
През първите месеци на 2023 година най-вече порастват заплатите в секторите превоз и депозиране с 6.1%, в добивната индустрия с 5.6%, „ административни и спомагателни действия “ - с 5.3%, и „ Финансови и застрахователни действия “ - с 4.2%.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР